dimecres, 25 d’agost del 2010

El castell de Santueri





Ahir vaig pujar al castell de Santueri, era lluna plena i pensava que tal volta seria possible veure com aquesta sortia sobre la mar. No fou possible, una boira baixa, calitja, tapava tot l’horitzó, de tal manera que era impossible destriar on acabava la mar i on començava el cel.
De qualsevol manera, l’eixida fou prou interessant i serví per a constatar, un cop més, com les velles murades del castell es van degradant dia per dia.
Sé que l’assumpte és complex, que la solució no és fàcil, però això no és excusa per no fer res. El castell de Santueri és un element cabdal del nostre patrimoni històric i s’està fent malbé davant els nostres ulls sense que ningú faci res per impedir-ho.
Jo, simple ciutadà, no som arqueòleg, ni tècnic en patrimoni, ni tan sols polític. Però estim la nostra història i el Santueri n’és un llibre obert, un llibre que cada dia perd planes que el vent s’emporta i la pluja esvaeix. Ja ni ha prou, tan me fa si el castell és de propietat privada o de domini públic; la història ens pertany a tots i ja passa d’hora que les autoritats: municipals o autonòmiques (amb les estatals espanyoles no cal comptar-hi), facin alguna cosa. Basta sortir de les Balears per veure com països amb recursos molt més limitats que nosaltres poden tenir cura del seu patrimoni històric.
I per acabar permeteu-me un apunt de tipus mercantilista. En tot el temps que vaig estat allà dalt, no es va aturar de venir gent, i això que el castell està tancat fa anys i no existeix cap indicació sobre el valor històric i paisatgístic de l’indret. Si es dedicassin a la conservació i l’estudi del nostre patrimoni els milions d’euros que es paguen als personatges mediàtics per promocionar (sense resultats visibles) les nostres illes, tal volta les coses ens anirien un poc millor.

2 comentaris:

  1. I ja fa bastants d'anys que està així, crec :-(

    No és que vulgui consolar-te, però el Castell del Rei (a Pollença) tres quarts del mateix. Pitjor encara, has de demanar permís (ben firmat i segellat, mail amunt, mail avall, quin merder) total per veure les quatre pedres que queden d'enfora. Sort que el camí és guapo ...

    En canvi, el castell de Capdepera està prou bé (fins i tot té un petit museu). L'he visitat aquest estiu i m'ha agradat. Així i tot és millorable ... per exemple, una discreta barana quan passeges per la murada no estaria de demés per poder anar amb els menuts sense passar tanta pena :-( Això sí, ple de turistes.

    ResponElimina
  2. El problema, Ally, és que si algú no hi posa remei, el castell de Santueri acabarà com el del Rei. Ja no hi manca gaire.

    ResponElimina